Sałatka z kruchymi ciastkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1221
Składniki:
- Sałatka:
- 30 g serc palmy kokosowej w zalewie
- 20 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka sałaty lodowej
- sól
- pieprz biały
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g tartego parmezanu
- 30 ml wody przegotowanej i przestudzonej
- 2 żółtka jaj
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Serca palm osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Sałatę lodową podzielić na liście i dodać do miski z sercami palmy. Pomidory pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać na stolnicę i razem wymieszać z tartym parmezanem. Do wymieszanych składników dodać 2 żółtka, wlać wodę przegotowaną, wsypać szczyptę soli, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 7 mm i wyciąć w nim dowolne kształty małą foremka do ciasta. Wycięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do sporządzonej wcześniej sałatki wraz z serem mozzarella.
Komentarze (0)