Sałatka z komosą ryżową, żurawiną i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 929
Sałatka z komosą ryżową, żurawiną i warzywami
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Buraki oraz miąższ z dyni umyć i odsączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Miąższ z dyni przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z grilla. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przespać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować, przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanymi buraczkami, sparzoną żurawiną i grillowana dyną. Całość posypać natką zielonej pietruszki oraz tłuczonymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów