Sałatka z komosą ryżową, żurawiną i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 929
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1,5 szklanki komosy ryżowej
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Buraki oraz miąższ z dyni umyć i odsączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Miąższ z dyni przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z grilla. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przespać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować, przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanymi buraczkami, sparzoną żurawiną i grillowana dyną. Całość posypać natką zielonej pietruszki oraz tłuczonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)