Dampfnudel
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6116
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 banany
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skory, usunąć końcówki i pokroić je na 2 cm kawałki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i ściągnąć z ognia. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć pokrojone banany, przełożyć je na talerz i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do niej jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i włożyć w nie zastygniętą czekoladę z bananami. Całość dokładnie zlepić ręcznie i uformować kule. Wodę z solą i olejem przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie włożyć do tego uformowane wcześniej kulki, zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane od spodu, a góra biała.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą, wbić do niej jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać małe kawałki i włożyć w nie zastygniętą czekoladę z bananami. Całość dokładnie zlepić ręcznie i uformować kule. Wodę z solą i olejem przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie włożyć do tego uformowane wcześniej kulki, zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane od spodu, a góra biała.
Komentarze (1)
brakuje masla do ciasta.zamiast wody daje sie mleko i maslo z sola i miodem. ja znam bez banana i czekolady .za to z dzemem z czarnej porzeczki ale jako polewa lub dodatek z boku