Kachori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3344
Składniki:
- 5 dag kiełek brokuła
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka ciecierzycy w zalewie
- 1 łyżeczka mielonego kopru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przypraw garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 1/2 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ciecierzycą osączyć z zalewy i zmiksować. Następnie dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia, sól, garam masala, papryczkę chili, koper, kminek oraz 2 łyżki śmietany i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć krążki kubkiem. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wycięte krążki. Krążki smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz. Kiełki brokuła sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i wyłożyć na usmażone ciasto. Całość polać keczupem i 1 łyżką śmietany.
Komentarze (0)