Kachori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3344
Kachori
fot. gsz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag kiełek brokuła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ciecierzycy w zalewie
  • 1 łyżeczka mielonego kopru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przypraw garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 1/2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Ciecierzycą osączyć z zalewy i zmiksować. Następnie dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia, sól, garam masala, papryczkę chili, koper, kminek oraz 2 łyżki śmietany i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć krążki kubkiem. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wycięte krążki. Krążki smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz. Kiełki brokuła sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i wyłożyć na usmażone ciasto. Całość polać keczupem i 1 łyżką śmietany.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów