Cieciorka z komosą ryżową i warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1596
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 250 g komosy ryżowej
- 6 łyżek oleju
- 3 g kwiatów cukinii
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 por
- sól
- sałata strzępiasta
- kilka liści botwinki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kwiaty cukinii umyć i osączyć z wody. Por pokroić na kawałki. Cieciorkę osączyć z zalewy, przełożyć na 3 rozgrzane mocno łyżki oleju na patelni, oprószyć ją przyprawą garam masala i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do rondla, zalać 450 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do cieciorki na talerzu.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojony wcześniej por i kwiaty cukinii. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać co całości na talerzu. Wszystko przyozdobić sałatą strzępiastą oraz botwiną.
Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojony wcześniej por i kwiaty cukinii. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać co całości na talerzu. Wszystko przyozdobić sałatą strzępiastą oraz botwiną.
Komentarze (0)