Cieciorka z komosą ryżową i warzywami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1596
Cieciorka z komosą ryżową i warzywami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 250 g komosy ryżowej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 g kwiatów cukinii
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 por
  • sól
  • sałata strzępiasta
  • kilka liści botwinki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kwiaty cukinii umyć i osączyć z wody. Por pokroić na kawałki. Cieciorkę osączyć z zalewy, przełożyć na 3 rozgrzane mocno łyżki oleju na patelni, oprószyć ją przyprawą garam masala i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do rondla, zalać 450 ml lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do cieciorki na talerzu.

Rozgrzać pozostały olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojony wcześniej por i kwiaty cukinii. Oba te składniki doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać co całości na talerzu. Wszystko przyozdobić sałatą strzępiastą oraz botwiną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów