Sałatka cukinii i komosy ryżowej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2940
Składniki:
- 4 suszone pomidory
- 3 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 szklanka komosy ryżowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cukinię pokroić na kawałki i razem z suszonymi pomidorami przełożyć do rondla. Oba składniki zalać 3 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, moczyć przez 2 minuty i odcedzić. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do odcedzonej komosy ryżowej. Następnie dodać do tego sparzoną cukinię, natkę zielonej pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)