Sałatka cukinii i komosy ryżowej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2940
Sałatka cukinii i komosy ryżowej
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 suszone pomidory
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Cukinię pokroić na kawałki i razem z suszonymi pomidorami przełożyć do rondla. Oba składniki zalać 3 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, moczyć przez 2 minuty i odcedzić. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do odcedzonej komosy ryżowej. Następnie dodać do tego sparzoną cukinię, natkę zielonej pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów