Sałatka warzywna z tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2292
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 25 g tofu
- 3 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 kalafior
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez minutę. Potem dodać do tego ugotowanego kalafiora, osączoną z zalewy czerwoną fasolę, pokrojone w kostkę tofu i pokrojone na małe kawałki pomidory. Całość skropić sosem sojowym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na szpinak na talerzu i posypać sezamem.
Komentarze (0)