Sałatka z kapusty, buraków i nasion dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1323
Składniki:
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Buraki oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę czerwoną także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sparzyć ją wrzącą wodą na sicie, po czym osączyć z nadmiaru wody i dodać do buraków w misce. Całość prószyć szczyptą soli, cukru, skropić sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Łuskane pestki z dyni przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na małym ogniu, do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)