Sałatka z kapusty, buraków i nasion dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1323
Sałatka z kapusty, buraków i nasion dyni
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Buraki oraz kapustę umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę czerwoną także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sparzyć ją wrzącą wodą na sicie, po czym osączyć z nadmiaru wody i dodać do buraków w misce. Całość prószyć szczyptą soli, cukru, skropić sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Łuskane pestki z dyni przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na małym ogniu, do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów