Sałatka z botwinki, jabłek i nasion dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1552
Sałatka z botwinki, jabłek i nasion dyni
fot. Carl Black / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g nasion z dyni
  • 2 jabłka lobo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 botwinka z buraczkami
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Botwinkę oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Buraczki odciąć od liści, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skóra. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w słomkę. Natomiast liście botwinki pokroić na kawałki. Nasiona z dyni, obrać ze skóry, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczypta soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojone wcześniej liście botwinki i pokrojone buraczki. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych pokroić w słomkę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów