
Sałatka z botwinki, jabłek i nasion dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2020

Składniki:
- 30 g nasion z dyni
- 2 jabłka lobo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 botwinka z buraczkami
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Botwinkę oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Buraczki odciąć od liści, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skóra. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w słomkę. Natomiast liście botwinki pokroić na kawałki. Nasiona z dyni, obrać ze skóry, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczypta soli, pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojone wcześniej liście botwinki i pokrojone buraczki. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych pokroić w słomkę i dodać do całości.
Komentarze (0)