Marynowane pomidory
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1561
Składniki:
- 25 szt pomidorków cherry
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 łyżeczka sól
- Marynata:
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łodyga kopru do kiszenia
- 1 łyżeczka sól
Opis przygotowania:
Do wyparzonego słoja wsypać nasiona gorczycy i pieprzu. Dodać do tego łodygę kopru do kiszenia. Pomidorki umyć, odsączyć z wody i przełożyć do słoja ze składnikami. Marchew z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.
Przygotować marynatę: do rondla wlać 3 szklanki wody, ocet spirytusowy, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu marynatą zalać słój. Całość dobrze zakręcić pokrywką, wstawić do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od momentu zagotowania wody w rondlu wszystko gotować przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować marynatę: do rondla wlać 3 szklanki wody, ocet spirytusowy, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu marynatą zalać słój. Całość dobrze zakręcić pokrywką, wstawić do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od momentu zagotowania wody w rondlu wszystko gotować przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić.
Komentarze (0)