Marynowane pomidory

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1289
Marynowane pomidory
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 25 szt pomidorków cherry
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka sól
  • Marynata:
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łodyga kopru do kiszenia
  • 1 łyżeczka sól

Opis przygotowania:

Do wyparzonego słoja wsypać nasiona gorczycy i pieprzu. Dodać do tego łodygę kopru do kiszenia. Pomidorki umyć, odsączyć z wody i przełożyć do słoja ze składnikami. Marchew z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.

Przygotować marynatę: do rondla wlać 3 szklanki wody, ocet spirytusowy, wsypać cukier, sól, dodać liście laurowe, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu marynatą zalać słój. Całość dobrze zakręcić pokrywką, wstawić do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od momentu zagotowania wody w rondlu wszystko gotować przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów