Sałatka z buraków, jabłek i majonezu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2933
Sałatka z buraków, jabłek i majonezu
fot. futureshape / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g majonez
  • 3 czerwone buraki
  • 3 jabłka Lobo
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je woda tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej buraków w misce wraz z posiekaną drobno natkę selera. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Wszystko skropić octem jabłkowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać i nałożyć majonez. Gotową sałatkę udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów