Sałatka z buraków, jabłek i majonezu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3253
Składniki:
- 200 g majonez
- 3 czerwone buraki
- 3 jabłka Lobo
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je woda tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej buraków w misce wraz z posiekaną drobno natkę selera. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Wszystko skropić octem jabłkowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wymieszać i nałożyć majonez. Gotową sałatkę udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na 20 minut.
Komentarze (0)