Naleśniki ze śliwkami, serem i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2334
Naleśniki ze śliwkami, serem i miodem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka sezamu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 6 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i wsypać do tego cukier. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.

Przygotować nadzienie: śliwki kalifornijskie pokroić drobno do miski. Następnie dodać do nich ser twarogowy i oprószyć go mielonym cynamonem. Całość zalać miodem i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki rozsmarować nożem na upieczonych wcześniej naleśnikach. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz, wysmarować górę miodem i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów