Naleśniki ze śliwkami, serem i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2334
Składniki:
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżka sezamu
- Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- 200 g białego sera twarogowego
- 6 śliwek kalifornijskich bez pestek
- 4 łyżki miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i wsypać do tego cukier. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.
Przygotować nadzienie: śliwki kalifornijskie pokroić drobno do miski. Następnie dodać do nich ser twarogowy i oprószyć go mielonym cynamonem. Całość zalać miodem i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki rozsmarować nożem na upieczonych wcześniej naleśnikach. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz, wysmarować górę miodem i posypać sezamem.
Przygotować nadzienie: śliwki kalifornijskie pokroić drobno do miski. Następnie dodać do nich ser twarogowy i oprószyć go mielonym cynamonem. Całość zalać miodem i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki rozsmarować nożem na upieczonych wcześniej naleśnikach. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz, wysmarować górę miodem i posypać sezamem.
Komentarze (0)