Naleśniki gryczane z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 974
Naleśniki gryczane z warzywami
fot. Manuta (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 250 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 4 listki czerwonej bazylii
  • pęczek roszponki
  • pęczek rukoli
  • Ciasto:
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i gryczaną przesypać do rondla i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i dodać do nich wszystkie warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów