Naleśniki gryczane z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 974
Składniki:
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 250 g czerwonej fasoli w zalewie
- 6 pomidorków cherry
- 4 liście sałaty strzępiastej
- 4 listki czerwonej bazylii
- pęczek roszponki
- pęczek rukoli
- Ciasto:
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i gryczaną przesypać do rondla i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i dodać do nich wszystkie warzywa.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i gryczaną przesypać do rondla i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i dodać do nich wszystkie warzywa.
Komentarze (0)