Dolmades w sosie cytrynowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4162
Dolmades w sosie cytrynowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 16 liści winogronowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku zielonego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanki wody
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • Na sos cytrynowy:
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny

Opis przygotowania:

Liście winogron sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie 7 liści przełożyć na dno dużego rondla, a pozostałe pozostawić do zawinięcia składników. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, miętę, orzechy, natkę pietruszki i zielony koperek. Całość ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją, po czym wymieszać z ryżem. Wymieszany ryż nałożyć na liście winogron, zawinąć i przełożyć na liście winogron w rondlu. Wszystko zalać do połowy wodą, postawić na małym ogniu i dusić pod przykryciem przez 60 minut. Gotowe przełożyć na talerz.

Przygotować sos cytrynowy: śmietanę wlać do miski, dodać do niej sok z cytryny, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Kiedy sos lekko zgęstnieje, polać nim potrawę. Całość udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów