Dolmades w sosie cytrynowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4162
Składniki:
- 16 liści winogronowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka posiekanego koperku zielonego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanki wody
- natka jarmużu do dekoracji
- sól
- pieprz
- Na sos cytrynowy:
- 200 ml słodkiej śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
Opis przygotowania:
Liście winogron sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie 7 liści przełożyć na dno dużego rondla, a pozostałe pozostawić do zawinięcia składników. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, miętę, orzechy, natkę pietruszki i zielony koperek. Całość ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją, po czym wymieszać z ryżem. Wymieszany ryż nałożyć na liście winogron, zawinąć i przełożyć na liście winogron w rondlu. Wszystko zalać do połowy wodą, postawić na małym ogniu i dusić pod przykryciem przez 60 minut. Gotowe przełożyć na talerz.
Przygotować sos cytrynowy: śmietanę wlać do miski, dodać do niej sok z cytryny, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Kiedy sos lekko zgęstnieje, polać nim potrawę. Całość udekorować natką jarmużu.
Przygotować sos cytrynowy: śmietanę wlać do miski, dodać do niej sok z cytryny, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Kiedy sos lekko zgęstnieje, polać nim potrawę. Całość udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)