Barszcz wigilijny
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4544
Składniki:
- 1 kg buraków
- 4 cebule
- 1/4 selera
- 40 dag kwaśnych jabłek
- 4 grzyby suszone
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 goździki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraki umyj, włóż do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Grzyby umyj, namocz w wodzie przez kilka godzin, potem posól i ugotuj w tej samej wodzie. Po upływie około pół godziny dodaj pokrojony seler i cebulę. Ugotowane grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj. Ostudzone buraki obierz, utrzyj na tarte, posól, zalej wrzącą wodą, zagotuj. Jabłka umyj, obierz, utrzyj na tarce z małymi otworami i dodaj do gotujących się buraków z przyprawami. Gdy zawrze - odstaw. Wlej wywar z grzybków i warzyw. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą, następnie dodaj go do zupy. Pozostaw na około 45 minut. Przed podaniem barszcz przecedź przez gęste sito. Podawaj z uszkami nadziewanymi grzybami. Barszcz powinien być bardzo gorący.
Komentarze (0)