Babeczki ananasowo-wiśniowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1672
Składniki:
- 580 g ananasów z zalewie (plastry)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka wiśni z kompotu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ananasy osaczyć z zalewy. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie śmietanę ubić mikserem razem z brązowym cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, po czym zmiksować je z ubitą śmietaną. Żółtka zmiksować, a następnie wraz z wymieszaną mąką dodawać stopniowo do nadal miksowanych składników. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przełożyć do odpowiednich foremek. Na wierzch wyłożyć plastry ananasa, a w otwory jego wiśnie z kompotu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 350°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Komentarze (0)