Babeczki ananasowo-wiśniowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1472
Babeczki ananasowo-wiśniowe
fot. RBerteig / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 580 g ananasów z zalewie (plastry)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka wiśni z kompotu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Ananasy osaczyć z zalewy. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie śmietanę ubić mikserem razem z brązowym cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, po czym zmiksować je z ubitą śmietaną. Żółtka zmiksować, a następnie wraz z wymieszaną mąką dodawać stopniowo do nadal miksowanych składników. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przełożyć do odpowiednich foremek. Na wierzch wyłożyć plastry ananasa, a w otwory jego wiśnie z kompotu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 350°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów