Baba ghanoush
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1979
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić na pół i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec go do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyskrobać łyżką miąższ i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i dodać do miąższu bakłażana. Następnie wlać do tego sok cytrynowy, wsypać mieloną paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i zalać oliwą z oliwek. Chlebki pita skropić wodą, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni, pokroić na kawałki i dodać do potrawy.
Komentarze (0)