Szparagi z jajkami i szynką w sosie holenderskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3209
Składniki:
- 50 g białych szparagów
- 30 g wędzonej szynki w plastrach
- 3 jajka
- sól
- Na sos holenderski:
- 300 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, oczyścić końcówki i ugotować do miękkości w 1 l lekko osolonej wody. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę pokroić na kawałki i dodać do szparagów. 3 jajka przełożyć do rondla, zalać wodą, ugotować na twardo, potem odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i wyłożyć na szparagi.
Przygotować sos holenderski: masło stopić w rondlu bez mieszania, a stopione przecedzić przez sitko. Zagotować 0,5 l wody w niewielkim garnku i trzymać na małym ogniu. 3 żółtka przełożyć do miski, wlać 3 łyżki zagotowanej wody i trzymając miskę nad gotująca się wodą, utrzeć na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo po niewielkiej ilości masła, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać sok z cytryny. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i przelać na potrawę.
Przygotować sos holenderski: masło stopić w rondlu bez mieszania, a stopione przecedzić przez sitko. Zagotować 0,5 l wody w niewielkim garnku i trzymać na małym ogniu. 3 żółtka przełożyć do miski, wlać 3 łyżki zagotowanej wody i trzymając miskę nad gotująca się wodą, utrzeć na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo po niewielkiej ilości masła, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać sok z cytryny. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i przelać na potrawę.
Komentarze (0)