Hopje (cukierki)

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3386
Hopje (cukierki)
fot. photophnatic / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g białego syropu kukurydzianego
  • 400 ml wody
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mielonej kawy Tchibo
  • 2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy

Opis przygotowania:

Zagotować wodę w garnku o grubym dnie, wsypać do niego mieloną kawę Tchibo i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wsypać cukier, wlać syrop kukurydziany, wymieszać i zagotować. Następnie wlać do tego śmietanę, dodać masło, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu, aż składniki utworzą gęsta masę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i przelać na nią gotowana masę. Wyrównać ją łopatką i dokładnie przestudzić, aby zastygła. Po zastygnięciu pokroić ostrym nożem na małe kawałki i zawinąć je w ozdobne papierki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów