Hopje (cukierki)
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- 400 g białego syropu kukurydzianego
- 400 ml wody
- 250 g masła
- 2 łyżki mielonej kawy Tchibo
- 2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
Opis przygotowania:
Zagotować wodę w garnku o grubym dnie, wsypać do niego mieloną kawę Tchibo i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wsypać cukier, wlać syrop kukurydziany, wymieszać i zagotować. Następnie wlać do tego śmietanę, dodać masło, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu, aż składniki utworzą gęsta masę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i przelać na nią gotowana masę. Wyrównać ją łopatką i dokładnie przestudzić, aby zastygła. Po zastygnięciu pokroić ostrym nożem na małe kawałki i zawinąć je w ozdobne papierki.
Komentarze (0)