Precelki w galarecie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- Na dolna warstwę:
- 150 g precelków chrupkich
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kostki masła
- Na środkowa warstwę:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 łyża tartej skórki cytrynowej
- Na górna warstwę:
- 150 g galaretki wiśniowej
- 20 g truskawek
- 0,5 szklanki jagód
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na połówki. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na 1 cm kawałki i zasypać cukrem.
Przygotować dolną warstwę: precelki połamać na drobne kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, następnie wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką do czasu, kiedy cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i zalać tym pokruszone precelki. Zalane składniki wstawić do lodówki, aby zastygły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki i przygotować środkową warstwę: waniliowy serek homogenizowany zmieszać z tartą skórką cytrynową i nałożyć na zastygnięte wcześniej składniki. Całość włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować górną warstwę: rabarbar osączyć w wytworzonego z cukrem soku i przełożyć na serek homogenizowany. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i wsypać jagody.
Zagotować 2 szklanki wody, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę wiśniową, przestudzić, po czym przelać na wszystkie składniki. Całość ponownie wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż galaretka zastygnie. Gotowy deser wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.
Przygotować dolną warstwę: precelki połamać na drobne kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, następnie wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką do czasu, kiedy cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i zalać tym pokruszone precelki. Zalane składniki wstawić do lodówki, aby zastygły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki i przygotować środkową warstwę: waniliowy serek homogenizowany zmieszać z tartą skórką cytrynową i nałożyć na zastygnięte wcześniej składniki. Całość włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować górną warstwę: rabarbar osączyć w wytworzonego z cukrem soku i przełożyć na serek homogenizowany. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i wsypać jagody.
Zagotować 2 szklanki wody, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę wiśniową, przestudzić, po czym przelać na wszystkie składniki. Całość ponownie wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż galaretka zastygnie. Gotowy deser wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.
Komentarze (0)