Precelki w galarecie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1675
Precelki w galarecie
fot. tubedogg / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na dolna warstwę:
  • 150 g precelków chrupkich
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • Na środkowa warstwę:
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyża tartej skórki cytrynowej
  • Na górna warstwę:
  • 150 g galaretki wiśniowej
  • 20 g truskawek
  • 0,5 szklanki jagód
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na połówki. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić na 1 cm kawałki i zasypać cukrem.

Przygotować dolną warstwę: precelki połamać na drobne kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, następnie wsypać cukier i mieszać drewnianą łyżką do czasu, kiedy cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i zalać tym pokruszone precelki. Zalane składniki wstawić do lodówki, aby zastygły. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki i przygotować środkową warstwę: waniliowy serek homogenizowany zmieszać z tartą skórką cytrynową i nałożyć na zastygnięte wcześniej składniki. Całość włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przygotować górną warstwę: rabarbar osączyć w wytworzonego z cukrem soku i przełożyć na serek homogenizowany. Następnie dodać do tego pokrojone truskawki i wsypać jagody.

Zagotować 2 szklanki wody, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę wiśniową, przestudzić, po czym przelać na wszystkie składniki. Całość ponownie wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż galaretka zastygnie. Gotowy deser wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów