Escabeche z makreli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 857
Escabeche z makreli
fot. Ramon FVelasquez (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 świeże makrele
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mały por
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 mango
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Makrele oczyścić z głów i wnętrzności. Musztardę wymieszać z olejem, wysmarować tym oczyszczone wcześniej ryby i smażyć z obu stron do miękkości na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie paprykę pozbawić nasion. Por pokroić na małe kawałki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonych składników dodać papryczki zielone, pokrojone pomidory, por i mango. Całość zalać octem jabłkowym i sokiem cytrynowym. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili aż zmiękną. Wtedy doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać, po czym wbić do nich jajka. Całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka zaczną się ścinać. Wówczas ściągnąć z ognia i przelać je na ryby na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy