Escabeche z makreli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2015
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 świeże makrele
- 2 zielone papryki
- 2 pomidory
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mały por
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 mango
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Makrele oczyścić z głów i wnętrzności. Musztardę wymieszać z olejem, wysmarować tym oczyszczone wcześniej ryby i smażyć z obu stron do miękkości na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie paprykę pozbawić nasion. Por pokroić na małe kawałki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonych składników dodać papryczki zielone, pokrojone pomidory, por i mango. Całość zalać octem jabłkowym i sokiem cytrynowym. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili aż zmiękną. Wtedy doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać, po czym wbić do nich jajka. Całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka zaczną się ścinać. Wówczas ściągnąć z ognia i przelać je na ryby na talerzu.
Komentarze (0)