Tarta z burakami, szałwią i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2642
Składniki:
- 40 g sera feta
- 4 buraki czerwone
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- garść świeżej szałwii
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 200 g mąki razowej
- 60 g masła
- 3 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić na kawałki. Szałwię pokroić drobno.
Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia i dodać pokrojone wcześniej buraki czerwone oraz szałwię. Zalać octem balsamicznym wymieszanym z oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać pokruszonym drobno serem feta i nasionami kopru włoskiego.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 20 minut.
Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia i dodać pokrojone wcześniej buraki czerwone oraz szałwię. Zalać octem balsamicznym wymieszanym z oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać pokruszonym drobno serem feta i nasionami kopru włoskiego.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 20 minut.
Komentarze (0)