Tarta z burakami, szałwią i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2642
Tarta z burakami, szałwią i serem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera feta
  • 4 buraki czerwone
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • garść świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki razowej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić na kawałki. Szałwię pokroić drobno.

Przygotować ciasto: mąkę razową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno masło, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia i dodać pokrojone wcześniej buraki czerwone oraz szałwię. Zalać octem balsamicznym wymieszanym z oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać pokruszonym drobno serem feta i nasionami kopru włoskiego.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów