Matooke

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2335
Matooke
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 zielone banany
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 dymka
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz banany umyć i osączyć z wody. Zielone banany w łupinach przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i zagotować. Od zagotowania wody należy gotować banany na parze przez 10 minut. Ugotowane ściągnąć z sita, obrać ze skóry i przełożyć na talerz. Ogórka pokroić w ćwiartki i dodać do bananów na talerzu wraz z pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumy i przyrumienić je na średnim ogniu. Do przyrumienionego mięsa wlać sok pomarańczowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wraz z tłuszczem z duszenia dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)