Matooke
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2335
Składniki:
- 4 zielone banany
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 50 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 dymka
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz banany umyć i osączyć z wody. Zielone banany w łupinach przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i zagotować. Od zagotowania wody należy gotować banany na parze przez 10 minut. Ugotowane ściągnąć z sita, obrać ze skóry i przełożyć na talerz. Ogórka pokroić w ćwiartki i dodać do bananów na talerzu wraz z pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz kurkumy i przyrumienić je na średnim ogniu. Do przyrumienionego mięsa wlać sok pomarańczowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wraz z tłuszczem z duszenia dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)