Sałatka z grzankami i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5941
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 10 g sera cheddar
- 4 kromki chleba tostowego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 1 sałata
Opis przygotowania:
Sałatę oraz pomidorki umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Rozgrzać oliwę na patelni, po czym dodać do tego chleb tostowy i zrumienić z obu stron. Zrumieniony ściągnąć ognia, osączyć z tłuszczu, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych warzyw. Boczek oraz ser cheddar pokroić na drobne kawałki, po czym pokrojony boczek przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać ser cheddar i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)