Sałatka z grzankami i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5941
Sałatka z grzankami i boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 10 g sera cheddar
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 1 sałata

Opis przygotowania:

Sałatę oraz pomidorki umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Rozgrzać oliwę na patelni, po czym dodać do tego chleb tostowy i zrumienić z obu stron. Zrumieniony ściągnąć ognia, osączyć z tłuszczu, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych warzyw. Boczek oraz ser cheddar pokroić na drobne kawałki, po czym pokrojony boczek przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać ser cheddar i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów