Bambalouni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2664
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 ml letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 30 g cukru waniliowego
- 30 g świeżych drożdży
- 30 g kaszy manny
- 2 jajka
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże przełożyć do kubka, zalać je 3 łyżkami letniej wody, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć. Kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać ją z mąką i szczyptą soli. Do tego miękkie masło, 100 g cukru oraz 15 g cukru waniliowego. Następnie wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wlać pozostałą letnią wodę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki, uformować z nich małe kulki ręcznie, spłaszczyć je i zrobić otwory palcem. Całość przełożyć na stolnicę i pozostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę
Następnie ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dopóki ciasto jest jeszcze gorące, posypać je 100 g cukru wymieszanym z 15 g cukru waniliowego i podawać do spożycia.
Następnie ciasto włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dopóki ciasto jest jeszcze gorące, posypać je 100 g cukru wymieszanym z 15 g cukru waniliowego i podawać do spożycia.
Komentarze (2)
A ile (gram,kilogramów) składników dla więcej osób?
Odpowiedź do Krystian skoro np.jeden składnik ma np.15dkg to jeszcze raz tyle proste