Sałatka z dyni piżmowej, jabłek i miodu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2614
Sałatka z dyni piżmowej, jabłek i miodu
fot. flickr4jazz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag orzechów włoskich
  • pęczek szpinaku
  • pęczek rukoli
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak i rukolę wypłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Dynię piżmową obrać ze skóry i pozbawić nasion. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i połączyć z dynią. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej ocet, miód, dynię i jabłka. Doprawić szczyptą pieprzu oraz soli wymieszać, dodać orzechy włoskie i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie wszystko przełożyć na szpinak z rukolą.

1 komentarz

całkiem niezłe, chociaż trochę ciężkie :)

Podobne przepisy