Cebularz
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 20 g drożdży
- 4 g tartego sera Gouda
- 4 cebule
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z tartym serem Gouda oraz sparzonym wcześniej makiem. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać kwaśną śmietanę oraz roztarte drożdże. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, z których uformować okrągłe placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypać pokrojoną, wymieszaną cebulą z makiem i tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)