Cebularz

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1798
Cebularz
fot. MaKa (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 4 g tartego sera Gouda
  • 4 cebule
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z tartym serem Gouda oraz sparzonym wcześniej makiem. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać kwaśną śmietanę oraz roztarte drożdże. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, z których uformować okrągłe placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypać pokrojoną, wymieszaną cebulą z makiem i tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)