Bułki ziołowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1023
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej drobno bazylii
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 szklanka mleka
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wsypać wszystkie pokrojone zioła, mielony kminek i wlać do tego mleko. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podsypać mąką, jeszcze raz dobrze wyrobić i uformować z tego ręcznie małe bułki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)