Bułki ziołowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 807
Bułki ziołowe
fot. Edsel L (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej drobno bazylii
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka mleka
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wsypać wszystkie pokrojone zioła, mielony kminek i wlać do tego mleko. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto podsypać mąką, jeszcze raz dobrze wyrobić i uformować z tego ręcznie małe bułki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów