sałatka z buraczków czyli ćwikła po szwedzku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2152
Składniki:
- 1/2 słoika marynowanych buraczków (z octu)
- 1 małe lub 1/2 dużego jabłka
- 1/2 małej lub 1/4 dużej czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej tłustej)
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
Opis przygotowania:
Buraczki, jabłko pokroić w drobną kostkę (1/2cm)
Cebulę drobniutko posiekać
Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie dodać więcej chrzanu, odprawić solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki, żeby się dobrze "przegryzła"
Szwedzi podają ją do kotletów mielonych albo pieczonej szynki podawanej na ciepło lub na zimno zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.
Cebulę drobniutko posiekać
Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie dodać więcej chrzanu, odprawić solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki, żeby się dobrze "przegryzła"
Szwedzi podają ją do kotletów mielonych albo pieczonej szynki podawanej na ciepło lub na zimno zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.
Komentarze (0)