sałatka z buraczków czyli ćwikła po szwedzku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2152

Składniki:

  • 1/2 słoika marynowanych buraczków (z octu)
  • 1 małe lub 1/2 dużego jabłka
  • 1/2 małej lub 1/4 dużej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej tłustej)
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu

Opis przygotowania:

Buraczki, jabłko pokroić w drobną kostkę (1/2cm)
Cebulę drobniutko posiekać
Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie dodać więcej chrzanu, odprawić solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki, żeby się dobrze "przegryzła"
Szwedzi podają ją do kotletów mielonych albo pieczonej szynki podawanej na ciepło lub na zimno zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów