Sałatka z buraków z orzechami i sosem chrzanowym

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4459
Sałatka z buraków z orzechami i sosem chrzanowym
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g orzechów włoskich
  • 4 czerwone buraki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz biały
  • Na sos chrzanowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić na kawałki, dodać do rukoli i oprószyć białym pieprzem.

Przygotować sos chrzanowy: majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, tartym chrzanem oraz sokiem cytrynowym. Dodać do tego cukier oraz sól, dokładnie wymieszać i dodać do całości.

Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów