Sałatka z buraków z orzechami i sosem chrzanowym
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4459
Składniki:
- 15 g orzechów włoskich
- 4 czerwone buraki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz biały
- Na sos chrzanowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić na kawałki, dodać do rukoli i oprószyć białym pieprzem.
Przygotować sos chrzanowy: majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, tartym chrzanem oraz sokiem cytrynowym. Dodać do tego cukier oraz sól, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.
Przygotować sos chrzanowy: majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, tartym chrzanem oraz sokiem cytrynowym. Dodać do tego cukier oraz sól, dokładnie wymieszać i dodać do całości.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)