Chipsy ryżowe z pastą z awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5018
Składniki:
- 1 garstka liści nasturcji do dekoracji
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Chipsy:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka średnio gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu
- Pasta:
- 3 dojrzale awokado
- 2 łyżeczki drobno tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Awokado oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody.
Przygotować pastę: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ dokładnie rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę w misce. Do roztartego awokado dodać tarty parmezan, wsypać szczyptę soli i wlać do tego oliwę z oliwek. Składniki w misce wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować chipsy: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i pieprzu. Do wymieszanych składników wlać stopniowo wodę mineralną i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Po wymieszaniu składniki przelać małą chochelką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu.
Wszystko udekorować listkami nasturcji.
Przygotować pastę: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ dokładnie rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę w misce. Do roztartego awokado dodać tarty parmezan, wsypać szczyptę soli i wlać do tego oliwę z oliwek. Składniki w misce wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować chipsy: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i pieprzu. Do wymieszanych składników wlać stopniowo wodę mineralną i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Po wymieszaniu składniki przelać małą chochelką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu.
Wszystko udekorować listkami nasturcji.
Komentarze (0)