Buraki z orzechami w sosie chrzanowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2136
Składniki:
- 10 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 czerwone buraczki
- pęczek rukoli
- sól
- Na sos chrzanowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 cm świeżego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Rukolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do salaterki. Orzechy włoskie przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund. Buraki czerwone umyć, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do rukoli raz ze smażonymi orzechami.
Przygotować sos chrzanowy. świeży chrzan obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, a następnie całość zalać jogurtem. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do pozostałych składników.
Przygotować sos chrzanowy. świeży chrzan obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, a następnie całość zalać jogurtem. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)