Kalarepki nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2621
Składniki:
- 125 ml śmietany 12%
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 4 małe kalarepy
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 3 pieczarki
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchew
- otarta skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebule szalotki obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie kalarepki przekroić w górnej ich części, po czym zalać lekko osoloną wodą, postawić na średnim ogniu i gotować przez 15 minut (gotować bez górnych części kalarepy). Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i wydrążyć środki.
Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną szalotkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać tartą skórkę z cytryny, pokrojone pieczarki, marchew, wydrążone i pokrojone drobno środki kalarepy oraz pokrojoną paprykę. Całość zalać winem wytrawnym, wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko przełożyć do wydrążonych kalarepek, udekorować gałązkami tymianku i nakryć górną częścią odciętej kalarepy.
Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną szalotkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać tartą skórkę z cytryny, pokrojone pieczarki, marchew, wydrążone i pokrojone drobno środki kalarepy oraz pokrojoną paprykę. Całość zalać winem wytrawnym, wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko przełożyć do wydrążonych kalarepek, udekorować gałązkami tymianku i nakryć górną częścią odciętej kalarepy.
Komentarze (0)