Kalarepki nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2621
Kalarepki nadziewane
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 125 ml śmietany 12%
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 4 małe kalarepy
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 pieczarki
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchew
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebule szalotki obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie kalarepki przekroić w górnej ich części, po czym zalać lekko osoloną wodą, postawić na średnim ogniu i gotować przez 15 minut (gotować bez górnych części kalarepy). Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i wydrążyć środki.

Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną szalotkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać tartą skórkę z cytryny, pokrojone pieczarki, marchew, wydrążone i pokrojone drobno środki kalarepy oraz pokrojoną paprykę. Całość zalać winem wytrawnym, wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko przełożyć do wydrążonych kalarepek, udekorować gałązkami tymianku i nakryć górną częścią odciętej kalarepy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów