Pierogi z mięsem w sosie sojowym i chrzanowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4016
Pierogi z mięsem w sosie sojowym i chrzanowym
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 30 g wieprzowiny mielonej
  • 20 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • Na ciasto:
  • 100 ml letniej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na sos chrzanowy:
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać mięso mielone, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zrumienić. Następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć mięso wymieszane z pietruszką i zlepić pierogi. Zlepione wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone w plastry pieczarki, posolić i smażyć przez 2,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pierogów. Wszystko polać gotowym, ciemnym sosem sojowym.

Przygotować sos chrzanowy: chrzan zmieszać z majonezem, śmietaną, szczyptą soli, pokrojonym drobno szczypiorkiem, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów