Pierogi z mięsem w sosie sojowym i chrzanowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4016
Składniki:
- 100 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
- 30 g wieprzowiny mielonej
- 20 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- Na ciasto:
- 100 ml letniej wody
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Na sos chrzanowy:
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać mięso mielone, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zrumienić. Następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć mięso wymieszane z pietruszką i zlepić pierogi. Zlepione wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone w plastry pieczarki, posolić i smażyć przez 2,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pierogów. Wszystko polać gotowym, ciemnym sosem sojowym.
Przygotować sos chrzanowy: chrzan zmieszać z majonezem, śmietaną, szczyptą soli, pokrojonym drobno szczypiorkiem, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na krążki nałożyć mięso wymieszane z pietruszką i zlepić pierogi. Zlepione wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone w plastry pieczarki, posolić i smażyć przez 2,5 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do pierogów. Wszystko polać gotowym, ciemnym sosem sojowym.
Przygotować sos chrzanowy: chrzan zmieszać z majonezem, śmietaną, szczyptą soli, pokrojonym drobno szczypiorkiem, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.
Komentarze (0)