Sałatka z buraków, tuńczyka i portulaki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1625
Składniki:
- 30 g wędzonego tuńczyka
- 5 buraków czerwonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- garstka portulaki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraki oraz portulakę umyć i osączyć z wody. Następnie buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Tuńczyka pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych buraków. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do miski, dodać do tego portulakę i wszystko skropić jogurtem greckim oraz posypać sezamem.
Komentarze (0)