Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1062
Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczą
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g filetów z łososia
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • świeża bazylia do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Bazylie i pomarańczę umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Imbir umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Filety z łososia wysmarować olejem i oprószyć je szczyptą soli. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojony wcześniej imbir i szalotkę. Na to nałożyć wysmarowanego olejem łososia. Sos sojowy wymieszać w kubku z wodą, winem ryżowym, cukrem i zalać rybę w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu rybę wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomarańczami oraz świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów