Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1062
Składniki:
- 600 g filetów z łososia
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Bazylie i pomarańczę umyć i odsączyć z wody. Pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Imbir umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Filety z łososia wysmarować olejem i oprószyć je szczyptą soli. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojony wcześniej imbir i szalotkę. Na to nałożyć wysmarowanego olejem łososia. Sos sojowy wymieszać w kubku z wodą, winem ryżowym, cukrem i zalać rybę w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu rybę wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonymi pomarańczami oraz świeżą bazylią.
Komentarze (0)