Sałatka z cukini i portulaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3822
Sałatka z cukini i portulaki
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g młodych pędów portulaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 arkusz folii aluminiowej

Opis przygotowania:

Pędy portulaki sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Cukinię umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry, przełożyć na folię aluminiową i przypiec na rozpalonym grillu. Przypieczoną cukinię przełożyć do miski z portulaką. Całość zalać oliwa z oliwek, octem balsamicznym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dodać pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać do spożycia po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów