Sałatka z buraków i imbiru
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2269
Składniki:
- 4 buraki czerwone
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, ugotować ze skórą do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Obrane zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Imbir obrać ze skóry, po czym pokroić w cienką słomkę, zalać 1 szklanką wody i zagotować. Następnie odcedzić i połączyć z ugotowanymi wcześniej burakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem z limonki, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć na liście sałaty czerwonej.
Komentarze (0)