Sałatka z buraków i imbiru

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2269
Sałatka z buraków i imbiru
fot. La.blasco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, ugotować ze skórą do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Obrane zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Imbir obrać ze skóry, po czym pokroić w cienką słomkę, zalać 1 szklanką wody i zagotować. Następnie odcedzić i połączyć z ugotowanymi wcześniej burakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość zalać oliwą z oliwek, sokiem z limonki, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć na liście sałaty czerwonej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów