Sałatka z ogórka, imbiru i papryki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3010
Składniki:
- 30 g świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 suszone papryczki chili
- 2 ogórki zielone
- 2 czerwone papryki chili
- 1,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka grubej soli morskiej
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić w słomkę i moczyć w 1 szklance wody przez 30 sekund. Potem odcedzić. Ogórki pokroić na kawałki, po czym oprószyć solą morską i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ogórki wyciągnąć z lodówki, przelać 1 szklanką zimnej wody i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Suszone chili pokroić drobno. Następnie pokrojone składniki zmieszać ze sobą. Olej sezamowy rozgrzać na patelni i dodać do niego wymieszane składniki. Całość smażyć na małym ogniu przez 20 sekund, po czym ściągnąć z ognia, wlać ocet ryżowy, dodać cukier brązowy, doprawić do smaku pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze (0)