Sałatka z ogórka, imbiru i papryki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3010
Sałatka z ogórka, imbiru i papryki
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 ogórki zielone
  • 2 czerwone papryki chili
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, pokroić w słomkę i moczyć w 1 szklance wody przez 30 sekund. Potem odcedzić. Ogórki pokroić na kawałki, po czym oprószyć solą morską i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ogórki wyciągnąć z lodówki, przelać 1 szklanką zimnej wody i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Suszone chili pokroić drobno. Następnie pokrojone składniki zmieszać ze sobą. Olej sezamowy rozgrzać na patelni i dodać do niego wymieszane składniki. Całość smażyć na małym ogniu przez 20 sekund, po czym ściągnąć z ognia, wlać ocet ryżowy, dodać cukier brązowy, doprawić do smaku pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów