Jaja wędzone z łososiem i sezamem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2859
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 10 dag sezamu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki maggi
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czystej wódki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Jaja umyć, zalać do połowy wodą i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie zlać wodę, jaja przestudzić, zalać ponownie taką samą ilością wody i gotować przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Sos sojowy zmieszać z wódką, cukrem, solą, maggi i zagotować. Do zagotowanego sosu włożyć pokrojone jajka i trzymać przez 2 godziny. Następnie rozpalić grilla, przygasić ogień, aby ulatniał się jedynie dym. Jaja wyciągnąć i osączyć z sosu, po czym wyłożyć na ruszt grilla i zostawić na 4 minuty. Po upływie tego czasu przełożyć na talerz. Łososia wędzonego pokroić na drobne kawałki i dodać do jajek. Wszystko posypać sezamem i polać oliwą z oliwek.
Komentarze (0)