Piernik z kawą i koniakiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2914
Składniki:
- 60 dag mąki
- 30 dag miodu
- 25 dag cukru
- 6 dag rodzynek
- 5 jajek
- 4 łyżki koniaku
- 3 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mocnego naparu kawowego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- Na polewę:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g draży anyżowych
Opis przygotowania:
Jajka wbić do miski i ubić na pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Miód podgrzać na małym ogniu, następnie ściągnąć, połączyć go z naparem kawowym i dodać do ubitych jajek. Wlać do tego olej i razem dobrze rozmieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i połączyć z masą miodowo-jajeczną. Następnie dodać do tego goździki, cynamon, ziele angielskie, skórkę pomarańczową, sparzone wrzątkiem rodzynki oraz koniak. Wszystko dokładnie rozmieszać i przelać do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na ciemno-brązowy kolor.
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić na małym ogniu i polać nią całe ciasto.
Na koniec piernik udekorować drażami anyżowymi.
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przygotować polewę: czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić na małym ogniu i polać nią całe ciasto.
Na koniec piernik udekorować drażami anyżowymi.
Komentarze (0)