Farfel z kurczaka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2658
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plastry cytryny
- 4 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na farfel:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g macy pszennej
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i utłuc tłuczkiem. Utłuczone oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i położyć na stolnicy.
Przygotować farfel: warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i łodygi selera. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać suszoną kolendrą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przetrzeć je przez sito o grubych oczkach i wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do smażonych warzyw.
Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do całość. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ubite wcześniej mięso. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, nałożyć na to plastry cytryny i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować farfel: warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i łodygi selera. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać suszoną kolendrą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przetrzeć je przez sito o grubych oczkach i wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do smażonych warzyw.
Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do całość. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ubite wcześniej mięso. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, nałożyć na to plastry cytryny i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)