Farfel z kurczaka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2658
Farfel z kurczaka
fot. Brad & Kristine / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plastry cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na farfel:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g macy pszennej
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i utłuc tłuczkiem. Utłuczone oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i położyć na stolnicy.

Przygotować farfel: warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i łodygi selera. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać suszoną kolendrą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przetrzeć je przez sito o grubych oczkach i wrzucić do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do smażonych warzyw.

Macę pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do całość. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na ubite wcześniej mięso. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, nałożyć na to plastry cytryny i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów