Sałatka z brokuła, boczku i fig

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2464
Sałatka z brokuła, boczku i fig
fot. Ross Catrow / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g suszonych fig
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka octu cherry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone figi pokroić na małe kawałki, sparzyć je wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, potem przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie pokrojoną wcześniej cebule i figi przełożyć razem do jednej miski. Potem dodać do tego zrumieniony boczek i gotowanego brokuła. po czym majonez przełożyć do kubka, wlać do niego ocet cherry, wsypać cukier brązowy i razem rozmieszać na jednolitą masę Rozmieszane składniki dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów