Sałatka z brokuła, boczku i fig
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2464
Składniki:
- 30 g suszonych fig
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 brokuł
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka octu cherry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 czerwona cebula
- sól
Opis przygotowania:
Suszone figi pokroić na małe kawałki, sparzyć je wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, potem przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie pokrojoną wcześniej cebule i figi przełożyć razem do jednej miski. Potem dodać do tego zrumieniony boczek i gotowanego brokuła. po czym majonez przełożyć do kubka, wlać do niego ocet cherry, wsypać cukier brązowy i razem rozmieszać na jednolitą masę Rozmieszane składniki dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i podawać do spożycia.
Komentarze (0)