Gulasz z wołowiny, dyni i cukini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2510
Składniki:
- 300 g wołowiny gulaszowej
- 200 g dyni
- 10 dag orzeszków ziemnych
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać wołowinę i zrumienić ją. Zrumienioną przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i curry. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę, obraną ze skóry i pokrojoną także w kostkę dynię oraz pozbawiona nasion paprykę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia odebrać z rondla 4 łyżki gotowanego sosu, rozetrzeć go z mąką, wlać do duszonych składników, dokładnie wymieszać i zagotować. Potem ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Całość posypać orzeszkami ziemnymi i zalać śmietaną.
Komentarze (0)