Kotlety z wołowiny, ryżu i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2615
Składniki:
- 40 g mielonej wołowiny
- 15 dag tartego sera żółtego
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Wołowinę zmieszać z tartym serem, kilkoma kroplami maggi, pieprzem i solą. Następnie wbić do tego jajko i wyrobić na jednolitą masę. Rukolę opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz wysmarowany keczupem. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie z wyrobionej masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć je w gotowanym ryżu. Rozgrzać olej w rondlu, dodać przygotowane kulki i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do rukoli. Do potrawy dodać osączone z zalewy oliwki.
Komentarze (0)