Kotlety z wołowiny, ryżu i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2615
Kotlety z wołowiny, ryżu i sera
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonej wołowiny
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Wołowinę zmieszać z tartym serem, kilkoma kroplami maggi, pieprzem i solą. Następnie wbić do tego jajko i wyrobić na jednolitą masę. Rukolę opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz wysmarowany keczupem. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie z wyrobionej masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć je w gotowanym ryżu. Rozgrzać olej w rondlu, dodać przygotowane kulki i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do rukoli. Do potrawy dodać osączone z zalewy oliwki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów