Sałatka z krewetkami i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2466
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pekińskiej wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Paprykę pozbawię nasion, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych pomidorów. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać miodem lipowym, octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i osaczyć z wody. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je przez 3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do wymieszanej sałatki. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i wyłożyć na liście kapusty pekińskiej.
Komentarze (0)