Sałatka z krewetkami i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2258
Sałatka z krewetkami i miodem
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pekińskiej wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Paprykę pozbawię nasion, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych pomidorów. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać miodem lipowym, octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i osaczyć z wody. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je przez 3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do wymieszanej sałatki. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i wyłożyć na liście kapusty pekińskiej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów