Sałatka z wołowiny, kiełków buraków i trawy cytrynowej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2486
Sałatka z wołowiny, kiełków buraków i trawy cytrynowej
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 5 g kiełków buraczków czerwonych
  • 4 łodygi trawy cytrynowej Tao Tao w zalewie
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki solu z limonki
  • 2 plastry parmezanu
  • 1 dymka
  • 1 sałata zielona
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków zmieszać z sałatą, zalać oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać do tego osączoną z zalewy i pokrojona drobno trawę cytrynowa, miętę oraz obraną ze skóry i pokrojoną drobno dymkę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem i dokładnie wymieszać. Polędwicę wołową pokroić w cienkie plastry, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanym maśle, na małym ogniu. Do smażonej polędwicy dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i smażyć do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową sałatkę przełożyć na talerz, po czym dodać pokrojony parmezan i posypać szczyptą suszonego szafranu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów