Sałatka z wołowiny, kiełków buraków i trawy cytrynowej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2486
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 5 g kiełków buraczków czerwonych
- 4 łodygi trawy cytrynowej Tao Tao w zalewie
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki solu z limonki
- 2 plastry parmezanu
- 1 dymka
- 1 sałata zielona
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 czerwona papryczka chili
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków zmieszać z sałatą, zalać oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać do tego osączoną z zalewy i pokrojona drobno trawę cytrynowa, miętę oraz obraną ze skóry i pokrojoną drobno dymkę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem i dokładnie wymieszać. Polędwicę wołową pokroić w cienkie plastry, po czym oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanym maśle, na małym ogniu. Do smażonej polędwicy dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i smażyć do miękkości mięsa. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotową sałatkę przełożyć na talerz, po czym dodać pokrojony parmezan i posypać szczyptą suszonego szafranu.
Komentarze (0)