Tofu karmelizowane z fasolką i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1763
Składniki:
- 250 g tofu
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 g orzeszków ziemnych
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, pokroić ją na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać brązowy cukier i rozpuścić go. Następnie dodać pokrojone w cienkie plastry tofu i smażyć je do chwili, aż się przyrumieni. Wówczas do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i orzeszki ziemne. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, posypać posiekaną natką zielonej pietruszki, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)