Sarburma

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1348
Sarburma
fot. Riwnodennyk (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki do podsypania
  • Farsz:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zasypać je cukrem, zalać wodą i rozetrzeć łyżeczką. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 3 mm i wysmarować z jednej strony roztopionym masłem.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i kminkiem.

Wszystko wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i nałożyć je na wysmarowane masłem ciasto. Następnie zwinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić jego końce, po czym z całości uformować "muszlę" i przełożyć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)