Sarburma
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 0,5 szklanki cieplej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki do podsypania
- Farsz:
- 350 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zasypać je cukrem, zalać wodą i rozetrzeć łyżeczką. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować je na grubość 3 mm i wysmarować z jednej strony roztopionym masłem.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i kminkiem.
Wszystko wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i nałożyć je na wysmarowane masłem ciasto. Następnie zwinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić jego końce, po czym z całości uformować "muszlę" i przełożyć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i kminkiem.
Wszystko wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i nałożyć je na wysmarowane masłem ciasto. Następnie zwinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić jego końce, po czym z całości uformować "muszlę" i przełożyć ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)