Farfalle z fasolką i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1817
Składniki:
- 30 g makaronu farfalle
- 25 g zielonej fasolki szparagowej
- 5 g tłuczonych orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolkę szparagową umyć, usunąć końcówki, pokroić ją na kawałki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z ugotowanym makaronem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tłuczone orzeszki, musztardę i wlać sok cytrynowy. Dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego ugotowany makaron z fasolką i doprawić do smaku szczyptą soli. Całość jeszcze raz wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski..
Komentarze (0)