Farfalle z fasolką i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1602
Farfalle z fasolką i orzechami
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu farfalle
  • 25 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolkę szparagową umyć, usunąć końcówki, pokroić ją na kawałki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z ugotowanym makaronem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tłuczone orzeszki, musztardę i wlać sok cytrynowy. Dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego ugotowany makaron z fasolką i doprawić do smaku szczyptą soli. Całość jeszcze raz wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów